Cea mai eficienta metoda de indepartare a tartrului de la nivelul dintilor si al gingiilor este detartrajul cu ultrasunete. Acesta nu afecteaza smaltul dentar sau gingiile si nu este atat de dureros precum cel manual, folosit in trecut. In cele mai multe situatii tartrul de formeaza deasupra gingiilor, pe suprafata vizibila dentara cat si interdentar (intre dinti). Exista de asemenea situatii in care tartrul se dupune subgingival aparand astfel riscul unei afectiuni parodontale.
Din experienta profesionala putem spune ca pacientii ajung destul de rar in scop preventiv in cabinetul de medicina dentara. Astfel neindepartarea la timp a tartrului dentar poate duce la:
- respiratie urat mirositoare datorate acumularii bacteriene
- inflamatie si retractie gingivala prin expunerea radacinii dentare ceea ce duce la sensibilitate dentara, carii si pierderea dintilor
- sangerare gingivala
De ce fac tartru?
Cea mai des inalnita cauza a aparitiei tartrului este igienizarea necorespunzatoare, adica un periajul incorect efectuat acasa. S-a observat in practica dentara, ca majoritatea pacientilor cu tartru nu folosesc ata dentara, apa de gura sau dusul bucal. In acest fel, spatiile interdentare sunt insuficient curatate favorizand dezvoltarea tartrului cat si cariilor.
Cum decurge o sedinta de igienizare profesionala (detartraj) in cabinetul stomatologic?
Scopul unui detartraj efectuat corespunzator este sa indeparteze bucatile de tartru de pe suprafata dintilor cat si subgingival. Dupa finalizarea detartrajului propriu-zis, se continua cu un periaj profesional utilizand o perie rotativa profesionala prin care se indeparteaza si resturile cele mai mici de tartru. Periajul profesional are rolul de a reda culoarea si aspectul natural al dintilor. Procedeul se finalizeaza cu air-flow (optional) ce are rolul de a indeparta eventualele pete dentare si de a reda stralucirea naturala a dintilor.