Coroanele dentare sunt restaurari protetice folosite pentru a proteja dintii distrusi de un proces carios mare, pentru a schimba forma unui dinte sau pentru a corecta un dinte cu discromii (culoarea modificata). De asemenea o coroana dentara poate fi folosita pentru a imbunatati aspectul, forma sau alinierea dintilor sau poate fi atasata unui implant dentar pentru a oferi functionalitatea si estetica unui dinte natural.
De cate tipuri sunt coroanele dentare?
Exista mai multe tipuri de coroane dentare clasificate in functie de materialul din care sunt alcatuite cat si de gradul de estetica si functionalitate. Atfel se pot folosi materiale ca ceramica, portelan precum si zirconiu. Totodata se pot folosi si combinatii metal/ceramica avand un si cost mai scazut, rezistenta mai mare dar grad estetic mai redus fiind recomandate in special pentru coroanele dentare realizate pe dintii din spate (molari).
Coroanele metalo-ceramice:
- pot reda culoarea si forma dintilor datorita materialului din care sunt facute, similar dintilor naturali.
- grad mare de rezistenta
- grad estetic mai redus comparativ cu cele alcatuite din zirconiu
- au un cost mai scazut
Coroane dentare de zirconiu
De ce sa aleg o coroana de zirconiu?
Coroanele dentare de zirconiu ofera un rezultat estetic superior, zirconiul fiind un metal alb, care nu transpare prin ceramica. Duritatea zirconiului este mare, conferindu-i rezistenta sporita. Coroanele dentare de zirconiu sunt concepute cu ajutorul tehnologiei CAD-CAM (coroana de zirconiu este frezata computerizat) adaptarea lucrarii la nivel gingival fiind foarte buna. Datorita faptului ca zirconiul este un metal subtire, pentru prepararea dintelui, medicul nu trebuie sa frezeze la fel de mult ca in cazul coroanelor metalo-ceramice, astfel pacientul pierde mai putin tesut dentar.
Coroane dentare integral ceramice (E-max)
Cu ajutorul coroanelor dentare E-max putem sa redam cel mai bine forma si culoarea naturala a dintilor prin transluciditatea (mai mare ca a coroanelor de zirconiu) oferita de ceramica.
Un alt avantaj este acela de conservare a structurii dentare, stratul de ceramica folosit pentru coroana fiind unul foarte subtire. Sunt recomandate cu precadere in zona frontala pentru un rezultat estetic superior.
Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre coroane dentare
- pentru a fixa corect o coroana dentara astfel incat sa inlocuiasca cu succes dintele natural, acesta din urma va trebui frezat (conturat)
- acestea sunt utilizate pentru a acoperi implanturile dentare si pentru a reda functionalitatea acestuia
- poti fi folosite ca punti dentare, permitand inlocuirea unui dinte lipsa
- poate fi personalizata nevoilor pacientului, si uneori se poate face chiar in aceeasi zi
- au succes in restaurarea dintilor care au fost supusi unui tratament de canal
- imita extrem de bine dintii naturali si se fixeaza prin cimentare
- cele integral ceramice sunt preferate pentru durabilitate cat si pentru estetica
- au o durata medie de viata intre 7 si 10 ani, aceasta depinde foarte mult de igiena dentara a pacientului
- trebuie a fi inlocuite atunci cand se deterioreaza (se pot crapa), prezinta discromii sau atunci cand dintele prezinta carii dentare
Cazuri clinice si articole de blog
Cele mai importante 7 lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre coroanele dentare
Tratamentul stomatologic in timpul sarcinii
Cat timp trebuie sa stea o obturatie (plomba)?
Ai intrebari? Contacteaza-ne!
Tarife
Coroana metalo-ceramica/dinte
600 lei
Coroana de zirconiu pe dinte frezata computerizat
1000 lei
Coroana de ceramica presata E – max/dinte
1150 lei
RCR metalic
200 lei
Reconstituire bont
100 lei
Cimentare provizorie dinte/stalp
50 lei
Coroana provizorie
100 lei
Coroana metalo-ceramica/implant
900 lei
Coroana de zirconiu pe implant frezata computerizat
1400 lei
Coroana de ceramica presata E-max/implant
1500 lei
Pivot de fibra de sticla
200 lei
Ablatie coroana/dinte stalp
50 lei
Cimentare glassionomer
70 lei
Gutiera bruxism
200 lei
Plata in rate
Plateste in RATE LUNARE EGALE utilizand Card Avantaj. Iti oferim posibilitatea de a plati in rate toate tratamentele efectuate. Tu iti vei stabili bugetul pe care doresti sa il aloci in fiecare luna pentru plata serviciilor oferite de catre noi.
Programeaza-te online
Completeaza formularul de mai jos si unul dintre asistentii nostri te va contacta pentru a programa vizita la clinica. De asemenea, ne poti contacta direct telefonic pentru programari si informatii.
Intrebari frecvente
Cand ai nevoie de o coroana dentara?
Lucrarile protetice de tipul coroanelor dentare realiazate in cabinetul stomatologic sector 2 pot fi alegerea perfecta pentru pacientii cu dinti fracturati, sparti sau care au suferit o trauma dentara sau un tratament de canal care necesita o lucrare protetica.
Ce materiale se folosesc pentru coroanele dentare?
Coroana dentara poate fi realizata din diverse materiale si prin diverse tehnici in laboratorul de tehnica dentara prin colaborarea directa dintre tehnicianul dentar si medicii dentisti CUBIC DENT. Materialele folosite la realizarea coroanelor dentare sunt:
- Metalo-ceramica
- Ceramica Integral
- Zirconiu
- Portelan
Care sunt cele mai bune coroane dentare?
In ceea ce priveste durabilitatea in timp, gradul de estetica cat si raportul calitate/ pret oferit, coroanele dentare (dinti) realizate din Zirconiu (EMAX) sunt cele recomandate in stomatologia secolului XXI.
Cat costa o coroana dentara in 2021?
Ca orice lucrare sau serviciu oferit in stomatologie, pretul unei coroane dentare difera in functie de materialele folosite cat si de clinica stomatologica unde ai ales sa realizezi acest tratament. In clinica stomatologica CUBIC DENT din sector 2 Bucuresti, tratamentul utilizand coroane dentare este personalizat fiecarui pacient asadar si pretul acesteia va diferi de la caz la caz.
In general, in cadrul CUBIC DENT, pretul pentru o coroana dentara variaza astfel:
Coroană metalo-ceramică/dinte | 600 lei |
Coroană metalo-ceramică/implant | 900 lei |
Coroană de zirconiu pe dinte frezată computerizat CAD-CAM | 1000 lei |
Coroană de zirconiu pe implant frezată computerizat CAD-CAM | 1400 lei |
Coroană de ceramică presată E-max/dinte | 1150 lei |
Coroană de ceramică presată E-max/implant | 1500 lei |
Cum ingrijim coroanele dentare?
Ca si in cazul altor lucrari protetice igiena orala a pacientului dupa tratamentul cu coroane dentare este extrem de importanta. Astfel, este recomandat periajul de doua ori pe zi (dimineata si seara), folosirea atei dentare cat si dusului bucal. De asemenea, pentru cresterea durabilitatii coroanelor dentare pe termen lung, pacientul este necesar sa efectueze controlul de rutina de doua ori pe an sau conform indicatiilor medicului stomatolog curant.