CUBIC DENT - Cabinet Stomatologic Sector 2 București Endodontie tratament de canal
CUBIC DENT - Cabinet Stomatologic Sector 2 București Endodontie tratament de canal

Ce este endodontia?

Cuvantul endodontie este format din „endo” care provine din limba greaca si inseamna interior si „odont” care in greaca inseamna dinte. Tratamentul endodontic sau tratamentul de canal reprezinta extirparea (indepartarea) nervului (pulpa dentara) aflat in interiorul dintelui cat si umplerea canalului (canalelor) radiculare cu gutaperca si pasta de canal. Tratamentul endodontic („tratamentul de canal” sau „scoaterea nervului”) reprezinta una dintre cele mai frecvente si vechi proceduri dentare. Daca un dinte a fost afectat de o carie si nu a fost tratat la timp, aceasta isi va continua evolutia pana cand afecteaza nervul. Odata afectat nervul, singurul lucru care mai poate salva dintele pentru a fi mentinut pe arcada este tratamentul endodontic.

Salvarea unui dinte trebuie sa fie mereu prima optiune in cazul unui tratament stomatologic. Nervul unui dinte poate fi afectat din mai multe motive, de aceea trebuie extirpat. Scopul unui tratament de canal este acela de a mentine dintele natural pe arcada.Principalele cauze ale aparitiei infectiei nervilor (parodontita apicala cronica) sunt: carii profunde, traumatisme la nivelul dintilor, afectiune parodontala

Cand avem nevoie de un tratament endodontic (obturatie de canal)?

  • atunci cand in timpul exerezei dentinei alterate (curatarea unei carii) se deschide camera pulpara
  • durere spontana care provine de la nivelul unui dinte cu carie profunda
  • durere iradianta
  • abces gingival
  • durere prezenta in masticatie si la aplicarea presiunii la nivelul unui dinte

Retratamentul de canal?

Exista deseori situatii cand durerea dentara poate aparea, atunci cand tratamentul de canal nu a fost efectuat corect. Durerea poate fi cauzata de nervul care nu a fost extirpat complet, de sigilarea necorespunzatoare a canalului/ canalelor dentare sau de negasirea tuturor canalelor dentare. In acest caz, este necesar sa fie efectuat retratamentul de canal de catre un medic experimentat care are la dispozitie tehnici si materiale adecvate.

Cazuri clinice si articole de blog

Tarife

Extirpare vitala dinte monoradicular si obturatie de canal

250 lei

Extirpare vitala dinte 3 canale si obturatie de canal

350 lei

Tratament gangrena complicata/ sedinta

70 lei

Extirpare vitala cu micromotor endodontic si obturatie canal 3D monoradicular/2/3 canale

450 lei/530 lei/650 lei

Sedinta cu hidroxid de calciu

60 lei

Drenaj endodontic

80 lei

Extirpare vitala dinte 2 canale si obturatie de canal

300 lei

Tratament gangrena simpla dinte Monoradicular /2/3 canale si obturatie de canal

300 lei/350 lei/400 lei

Retratament endo monoradicular /2/3 canale

280 lei/350 lei/400 lei

Retrament endo cu obturatie de canal 3D monoradicular/2/3 canale

450 lei/550 lei/650 lei

Sedinta cu antibiotic

70 lei

Plata in rate

Plateste in RATE LUNARE EGALE utilizand Card Avantaj. Iti oferim posibilitatea de a plati in rate toate tratamentele efectuate. Tu iti vei stabili bugetul pe care doresti sa il aloci in fiecare luna pentru plata serviciilor oferite de catre noi.

6 RATE fara dobanda card avantaj Clinica dentara CUBIC DENT cabinet stomatologic Coroane dentare
6 RATE fara dobanda card avantaj Clinica dentara CUBIC DENT cabinet stomatologic

Programeaza-te online

Completeaza formularul de mai jos si unul dintre asistentii nostri te va contacta pentru a programa vizita la clinica. De asemenea, ne poti contacta direct telefonic pentru programari si informatii.







    Intrebari frecvente

    Care sunt beneficiile unui tratament endodontic?

    Principalul avantaj al efectuarii unui tratament endodontic consta in pastrarea integritatii dintelui natural pe arcada ducand la eficientizarea timpului de tratament cat si resurselor financiare. De asemenea, un obiectiv principal il reprezinta tratarea completa si corecta a canalelor dentare reducand sansele de infectie dentara.

    Care pot fi semnele clinice a unei infectii pulpare?

    • durere spontana, pulsatila care se poate extinde la zonele invecinate
    • sensibilitate la cald sau rece
    • sensibilitate la mestecat sau muscat
    • aparitia inflamatiei (umflatura) in zona dintelui
    • reaparitia durerii la un dinte la care a fost scos nervul in trecut

    Ce presupune tratamentul de canal (obturatia de canal) pas cu pas?

    • Tratamentul de canal se poate efectua intr-o singura sedinta de catre medicul stomatolog sau in mai multe sedinte, in functie de raspunsul pe care acesta il are la tratament.
    • Se incepe prin administrarea anesteziei locale. Dupa instalarea anesteziei, medicul stomatolog poate plasa diga dentara (folie de cauciuc care izoleaza dintele la care se lucreaza, astfel incat acesta sa se mentina uscat si curat).
    • Cu o freza se face cavitatea de acces pentru a permite extirparea nervului afectat. Cu ajutorul unor instrumente speciale (ace endodontice) se incepe instrumentarea canalelor si eliminarea tesutului inflamat. Curatarea canalelor este insotita de irigarea lor pentru a elimina pulpa nervului.
    • Daca mai exista secretie pe canale, o pasta cu antiseptic va fi aplicata pe acestea.
    • Odata ce canalele sunt curatate si uscate, medicul stomatolog le va obtura cu ciment special si conuri de gutta percha (material de culoare portocalie asemanator cu cauciucul). Partea coronara a dintelui este acoperita cu material provizoriu. Intr-o sedinta ulterioara se va face obturatia definitiva .

    In functie de distructia dintelui, se va opta pentru o obturatie coronara (plomba) sau reconstructie corono-radiculara si coroana dentara.

    Tratamentul de canal este dureros?

    In clinica stomatologica CUBIC DENT sector 2 Bucuresti, tratamentele de canal presupun in primul rand asigurarea confortului pacientului. Astfel, medicul stomatolog va folosi anestezic eficient pentru ca tu sa nu resimti nicio durere in timpul sedintei.

    Ce se intampla dupa tratamentul de canal?

    Dupa terminarea tratamentului de canal pacientul poate resimti o jena dureroasa in primele 48 de ore. Este indicata administrarea unui antiinflamtor la nevoie. De asemenea, o radiografie de control va fi necesara pentru evaluarea situatiei post-tratament. Daca pacientul a prezentat parodontita apicala cronica, va fi necesara o radiografie la 6 luni de la tratament, odata cu controlul de rutina. Pe radiografie se poate evalua vindecarea parodontitei comparand cu radiografia initiala.

    De ce isi schimba culoarea un dinte fara nerv?

    Un dinte care are tratament de canal isi poate schimba culoare in timp (gri,portocaliu,roz). Acest fapt se datoreaza materialului cu care este obturat pe canale. Exista varianta de albire a dintelui cu modificare de culoare prin albirea interna.

    Cum pot preveni infectia unui dinte?

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod bibendum laoreet. Proin gravida dolor sit amet lacus accumsan et viverra justo commodo. Proin sodales pulvinar sic tempor.

    • Igiena dentara corespunzatoare zilnic: periaj de 2 ori pe zi, folosirea atei dentare si a dusului bucal
    • Controale periodice profilactice de 2 ori pe an in cabinetul de medicina dentara
    • renuntarea la fumat, diete bogate in zaharuri si acizi

    De ce sa alegi CUBIC DENT

    Medici Specialisti

    Plata in rate

    Dotari moderne si materiale de calitate

    Sterilizare la cele mai inalte standarde

    Calitatea, obiectivul nostru principal

    Garantam tratamente fara durere