Cand este nevoie de un tratament de canal?
De obicei, efectuarea unui tratament de canal este recomandata de catre medicul stomatolog atunci cand in urma unui examen radiologic este identificata o parodontita apicala cronica (infectie). In acest caz, pacientul nu resimte durere. O alta cauza poate fi durere la nivelul unui dinte cu proces carios mare. In acest caz, bacteriile din procesul carios ajungand la camera pulpara, afecteaza nervul. Acest proces este ireversibil, fiind necesar extirparea nervului (scoaterea acestuia). Daca tratamentul de canal nu este efectuat, dintele se poate pierde.
Cum este facut tratamentul de canal pas cu pas?
- Tratamentul de canal se poate efectua intr-o singura sedinta de catre medicul stomatolog sau in mai multe sedinte, in functie de raspunsul pe care acesta il are la tratament.
- Se incepe prin administrarea anesteziei locale. Dupa instalarea anesteziei, medicul stomatolog poate plasa diga dentara (folie de cauciuc care izoleaza dintele la care se lucreaza, astfel incat acesta sa se mentina uscat si curat).
- Cu o freza se face cavitatea de acces pentru a permite extirparea nervului afectat. Cu ajutorul unor instrumente speciale (ace endodontice) se incepe instrumentarea canalelor si eliminarea tesutului inflamat. Curatarea canalelor este insotita de irigarea lor pentru a elimina pulpa nervului.
- Daca mai exista secretie pe canale, o pasta cu antiseptic va fi aplicata pe acestea.
- Odata ce canalele sunt curatate si uscate, medicul stomatolog le va obtura cu ciment special si conuri de gutta percha (material de culoare portocalie asemanator cu cauciucul). Partea coronara a dintelui este acoperita cu material provizoriu. Intr-o sedinta ulterioara se va face obturatia definitiva .
In functie de distructia dintelui, se va opta pentru o obturatie coronara (plomba) sau reconstructie corono-radiculara si coroana dentara.
Dupa tratamentul de canal
Dupa terminarea tratamentului de canal pacientul poate resimti o jena dureroasa in primele 48 de ore. Este indicata administrarea unui antiinflamtor la nevoie. De asemenea, o radiografie de control va fi necesara pentru evaluarea situatiei post-tratament. Daca pacientul a prezentat parodontita apicala cronica, va fi necesara o radiografie la 6 luni de la tratament, odata cu controlul de rutina. Pe radiografie se poate evalua vindecarea parodontitei comparand cu radiografia initiala.
Un dinte care are tratament de canal isi poate schimba culoare in timp (gri,portocaliu,roz). Acest fapt se datoreaza materialului cu care este obturat pe canale. Exista varianta de albire a dintelui cu modificare de culoare prin albirea interna.