Ce reprezinta o punte dentara?
Dintre procedurile dentare restaurative, puntile dentare reprezinta una dintre cele mai des intalnite optiuni folosite in stomatologie pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa.
Atunci cand pierdem unul sau mai multi dinti trebuie sa gasim o solutie pentru proteza spatiul ramas liber. De cele mai multe ori, pacientii aleg varianta unei punti dentare. O alta varianta mai eficienta dar si ceva mai costisitoare o reprezinta inserarea unui implant dentar atunci cand tabloul clinic al pacientului permite acest lucru. Mai multe detalii despre implantul dentar, ce este, cat costa si care este procedura de inserare puteti gasi in articolul dedicat aici.
Revenind la puntea dentara, acest tip de proteza reconstituie functionalitatea aparatului maxilar, fiind una din variantele fixe, adica cimentata de catre medicul stomatolog, pe dintii stalpi.
Cand avem nevoie de o punte dentara?
Puntea dentara reprezinta o varianta estetica si functionala de reconstructie a dintilor lipsa pentru urmatoarele cazuri:
- inlocuirea unor dinti extrasi
- imobilizarea unor dinti
- acoperirea unor dinti prin coroane unite, atunci cand dintii sunt foarte afectati de procese carioase
Puntea dentara este de obicei formata dintr-o coroana care va acoperi un dinte urmata de un dinte fals (corpul puntii), care va acoperi spatiul unde lipseste dintele propriu-zis si de inca o coroana care va acoperi urmatorul dinte. Corpul puntii variaza ca marime in functie de cati dinti lipsesc. Acesta nu poate fi insa prea mare, recomandat sa nu contina mai mult de 2 dinti falsi.
Cel mai utilizat material folosit pentru puntile dentare este ceramica si metalul.
Care sunt dezavantajele unei punti dentare?
Pentru efectuarea unei punti dentare este necesara slefuirea dintilor stalpi. In cazul in care dintii stalpi sunt vitali (au nerv), poate aparea sensibilitate in urma slefuirii acestora sau chiar necesitatea devitalizarii lor (scoaterea nervului).
Cum am mentionat anterior ca alternativa, pentru a lasa dintii stalpi integrii si nu a interveni asupra acestora se poate recomanda inserarea unui implant pentru a proteza spatiul dintelui lipsa.
Este bine de stiut ca o punte dentara poate fi facuta si pe implanturi. In situatia in care mai multi dinti care lipsesc se pot insera doua implanturi distantate. In acest caz, implanturile vor avea rolul de dinti stalpi.
In acest caz, avantajele sunt numeroase si anume:
- costuri mai reduse
- functionalitate mai buna
- estetica buna
- durabilitate in timp
- protezare fixa
Cui ii este recomandata puntea dentara?
Efectuarea unei punti dentare este recomandata pacientilor care in primul rand prezinta maxim doi dinti alaturati lipsa, au o igiena dentara foarte buna si nu prezinta afectiuni parodontale. Puntile dentare va vor ajuta sa va recapatati zambetul, sa aveti o masticatie sanatoasa, pot sustine eficient tesuturile moi (buze, obraz) cat si sa previna migrarea dintilor.
Care sunt etapele pentru realizarea unei punti dentare?
Pentru realizarea puntilor dentare sunt necesare mai multe vizite in cabinetul stomatologic (intre 2 si 4 vizite). Initial va vor fi solicitate efectuarea unor radiografii dentare pentru ca rezultatul sa fie cat mai bun.
- In prima vizita medicul dentist va evolua starea de sanatate dentara si gingivala. De asemenea, va slefuii dintii stalpi. In aceiasi sedinta va lua amprente pe care le va trimite tehnicianului dentar. Dintii stalpi vor fi protezati cu coronite provizorii.
- In a doua sedinta se va face prima proba, denumita si proba la metal. Este posibil sa vi se mai ia o amprenta. Tot in aceasta sedinta veti alege culoarea ceramicii impreuna cu medicul dumneavoastra.
- In a treia vizita se face proba finala a puntii. Daca totul este adaptat, puntea poate fi cimentata provizoriu.
- Se recomanda folosirea unui dus bucal pentru a pastra o igiena dentara cat mai buna cat si vizite la stomatolog o data la 6 luni
Punte dentara pret.
Pretul unei punti dentare variaza in functie de mai multi factori si anume: materialele din care este confectionata puntea, tipul acesteia (daca aceasta este facuta pe dinti sau pe implanturi) cat si daca este necesara o pregatire suplimentara a cavitatii bucale (tratamentul cariilor, detartraj etc). Poti gasi lista detaliata de tarife aici.
In loc de concluzii.
In cadrul CUBIC DENT, cabinet stomatologic Bucuresti, sector 2, Lacul Tei, medicii nostri iti stau la dispozitie cu sfaturi si recomandarile necesare pentru efectuarea unei punti (lucrari) dentare potrivite cazului tau clinic.