Explorează noutățile și sfaturile noastre din domeniul stomatologiei pe blogul CUBIC DENT, cabinetul stomatologic din București dedicat sănătății dentare.
Adiția de os sau augmentarea osoasă este o procedură stomatologică esențială pentru pacienții care au pierdut os din maxilar sau mandibulă din diverse motive, cum ar fi boala parodontală, traumele sau extracțiile dentare. Această intervenție este crucială pentru succesul tratamentelor de implantologie, asigurând o bază solidă pentru implanturile dentare și contribuind la sănătatea orală pe…
Sursa foto O vizită la dentist poate fi o experiență intimidantă pentru mulți copii, dar este esențial să facem tot posibilul pentru a transforma această experiență într-una plăcută și confortabilă. În acest context, educația continuă a părinților și crearea unui mediu prietenos și distractiv în cabinetul stomatologic joacă un rol esențial în promovarea unei igiene…
Sănătatea orală este un aspect crucial al bunăstării generale, iar vizitele preventive la stomatolog joacă un rol esențial în menținerea și îmbunătățirea acesteia. Deși mulți oameni aleg să meargă la stomatolog decât atunci când au probleme dentare evidente, este important să înțelegem că prevenția este întotdeauna mai bună decât tratarea unei afecțiuni deja existente. Detectarea…
In stomatologia de astazi, una dintre cele mai des intalnite manopere o reprezinta realizarea coroanelor dentare. Chiar daca aceasta manopera reprezinta ceva obisnuit pentru un cabinet stomatologic din Bucuresti cat si din tara, in ceea ce priveste pacientii, exista in randul acestora, inca multe intrebari in legatura cu procesul de realizare a unei coroane dentare.…
Chiar daca tu esti un pacient responsabil si te prezinti regulat intr-un cabinet stomatologic pentru consultatii de rutina, este posibil ca cineva apropiat tie sa aiba nevoie la un moment dat de acordarea unui tratament stomatologic de urgenta. Mai jos iti prezentam cele mai comune cauze pentru care pacientii se adreseaza clinicii noastre, acuzand o…
Igienizarea unui implant dentar Implanturile dentare reprezinta solutia de electie in cazul pierderii unui dinte. Sunt eficiente in redarea sanatatii orale a pacientilor, inlaturand problemele dentare in cazul pacientilor edentati. Implanturile dentare sunt concepute pentru a functiona la fel ca si dintii naturali. Asadar acestea pot fi expuse bolilor care afecteaza tesuturile dure si moi…
Pentru a te asigura ca intradevar ai nevoie de un chirurg dento-alveolar, este necesar sa discuti prima data cu medicul tau stomatolog curant pentru ca acesta sa te indrume corespunzator.Daca medicul stomatolog iti va recomanda consultatia unui chirurg, cu siguranta se refera la un medic stomatolog cu specializare in chirurgie. Acesta te poate ajuta in…
Da, durerea dentara poate sa apara si la nivelul unui dinte care nu mai are nerv. Inainte de a intra in detalii despre mecanismul prin care poti resimti durerea la un dinte fara nerv este necesara o retrospectiva in legatura cu sistemul din care este alcatuit un dinte. Structura dentara Orice dinte este format din…
Ce este boala parodontala? Boala parodontala, cunoscuta in mod obișnuit ca boala gingiilor, este o afectiune care implica inflamatia gingiilor (cunoscută sub numele de gingivita) – etapa reversibila, cat si infecția gingivala mai grava. In cazurile mai avansate poate provoca diminuarea pana la pierderea structurilor osoase care sustin dintii si, ulterior, pierderea in sine a…
Ce reprezinta ocluzia dentara? Ocluzia dentara reprezinta modul in care dintii mandibulari se intalnesc cu cei maxilari, atunci cand maxilarele se unesc. Citeste mai multe despre ocluzia dentara, malocluzia dentara, cauze si tratament din articolul dedicat. Ce fel de probleme as putea sa am? Daca muscatura pe care o ai nu este una corecta (ocluzie…
3 Sfaturi practice despre igiena orala pe care este necesar sa le stii Mentinerea unei bune sanatati orale nu este esentiala doar pentru aspectul fizic ci si pentru sanatatea intregului organism. Este bine cunoscut ca o igiena orala buna ajuta la prevenirea diferitelor afectiuni dentare. Periajul zilnic combinat cu utilizarea atei dentare, impreuna cu sistemul…
Principalii factori care contribuie la durata de viata a obturatiilor coronare Deseori, atunci cand un dinte este deteriorat din cauza cariilor dentare sau a unor traume, acesta este restaurat folosind obturatiile coronare (plombe). In stomatologia de astazi, intr-un cabinet stomatologic, specialistul in medicina dentara incearca pe cat posibil sa maximizeze durata de viata a obturatiilor…
Cum imi protejez dintii in timpul sarcinii? Perioada sarcinii reprezinta o perioada extrem de interesanta dar si destul de dificila pentru viitoarea mama. Exista o multime de indrumari si sfaturi oferite de specialisti cu privire la ce ar trebui femeile insarcinate sa fie atente, insa de foarte multe ori acestea sunt coplesitoare. In ceea ce…
6 mituri din stomatologie Astazi ne propunem sa detaliem 6 cele mai importante mituri care au legatura cu sanatatea orala. Pe internet putem gasi foarte multe informatii cu privire la ingrijirea corecta a dintilor. Pentru a fi siguri ca acele informatii sunt viabile si corecte, trebuie sa ne alegem cu atentie sursele care le prezinta.…
Ce este malocluzia dentara si cum o putem trata? Ocluzia dentara reprezinta zona de contact dintre dintii de pe maxilarul superior si cei de pe mandibula in timpul procesului de masticatie. In termen popular deseori folosit intr-un cabinet stomatologic pentru intelesul pacientilor, ocluzia dentara se numeste ”muscatura”. In cazul unei ocluzii normale si sanatoase, dintii…
Fatete dentare cu aspect natural In articolul de astazi va prezentam cazul unei paciente tinere care s-a prezentat in clinica stomatologica din Bucuresti pentru rezolvarea problemelor estetice de la nivelul dintilor frontali superiori. In urma anamnezei si discutiei cu pacienta, aceasta si-a exprimat dorinta obtinerii unui zambet mai alb, modificarea formei dintilor si acoperirea spatierilor…
Ce este implantul dentar? Implantul dentar a aparut din nevoia de a inlocui dintii lipsa printr-o lucrare protetica fixa. Inainte de aparitia implantului dentar, pacientii care isi pierdeau dintii aveau doar optiunea protezarii mobile. Pentru a intelege cat mai bine acest tip de tratament este necesar sa cunoastem mai intai ce este acela un implant dentar.…
Ce trebuie sa stim despre protezele dentare mobile? Lipsa dintilor creaza o stare de disconfort atat din punct de vedere social cat si in ceea ce priveste sanatatea intregului organism. Pierderea progresiva a dintilor duce la probleme ca: afectarea vorbirii (pronuntiei cuvintelor) probleme de ordin estetic probleme psihosociale alimentele nu pot fi mestecate corespunzator, ceea…
Prima vizita la medicul dentist Alegerea dentistului potrivit pentru tine se dovedeste a fi de foarte multe ori un lucru dificil. Aceasta alegere devine si mai greu de facut atunci cand vine vorba de copilul tau. Putem spune ca in zilele noastre este extrem de important sa alegem medicul stomatolog cel mai potrivit. Astfel, acesta…
Pe langa adoptarea unei igiene corespunzatoare, trebuie sa fim atenti si la alimentatia pe care o avem zi de zi. Pentru asta, ne-am gandit sa venim in ajutorul tau.
Proteza dentara pe implanturi sau sansa de a avea dinti a treia oara Atunci cand vorbim despre un pacient edentat total, pentru a propune un plan de tratament favorabil trebuie sa ne raportam la cateva aspecte: ce isi doreste pacientul sa obtina in urma tratamentului efectuat in cadrul clinicii noastre raport calitate – pret perioada…
Din ce in ce mai multi romani au nevoie de purtarea unui aparat dentar. O parte dificila consta in alegerea aparatului ortodontic cel mai potrivit pentru tine cat si alegerea medicului specialist ortodont. Vestea buna este ca nu este niciodata prea tarziu pentru a incepe un tratament ortodontic atat timp cat dintii sunt sanatosi. Asadar,…
Caria dentara apare in urma distrugerii smaltului dentar avand ca rezultat afectarea ireversibila a dentinei. In urma procesului digestiv din cavitatea bucala, placa microbiana dezvoltata ramane pe suprafata dentara. Aceasta produce acizi care ataca si distrug smaltul dentar. Exista mai multe stadii de dezvoltare ale cariilor dentare. In faza incipienta, caria nu prezinta simptome. Pe…
Dorinta de a imbunatati estetica dentara nu ar trebui sa fie singurul obiectiv al pacientilor atunci cand aleg tratamentul ortodontic. Pe langa acest avantaj, exista si imbunatatiri functionale ale dintilor, rezultate din purtarea unui aparat dentar. Asadar, beneficiile asupra sanatatii orale cat si asupra starii generale a organismului ar trebui luate in considerare atunci cand…
In societatea de astazi din ce in ce in ce mai multe persoane au sau isi doresc fatete dentare. Acestea au principalul rol de a imbunatati semnificativ aspectul dintilor pacientilor. Efectul acestora poate consta in schimbarea culorii, formei sau marimii dintilor avand ca rezultat un efect estetic semnificativ crescut. De asemenea spatiile inestetice dintre dintii…
Ce sunt molarii de minte? Molarii de minte reprezinta al 3-lea si ultimul molar de pe partea stanga si dreapta a maxilarului superior si inferior. Acestia erup ultimii pe arcade de obicei pana la varsta de 25 de ani. Nu intotdeauna molarii de minte erup pe arcade si nu este nici un motiv de ingrijorare…
Ce este rezectia apicala? Rezectia apicala reprezinta o interventie chirurgicala in care este indepartata o parte din radacina (varful) si osul afectat de infectie din jurul acesteia. Rezectia apicala este efectuata la dintii cu tratament endodontic unde a aparut o leziune (chist) la nivelul apexului, sau inainte de tratamentul endodontic. Rezectia apicala se efectueaza destul…
Cand vine vorba despre aparatele ortodontice, pacientii pot fi destul de reticenti din cauza faptului ca in trecut singura optiune pe care o aveau era una mai putin estetica, si anume aparatul metalic. Astazi, variantele de tratament a incongruentelor si malocluziilor dentoalveolare au evoluat si sunt reprezentate de o gama larga de aparate ortodontice, fixe…
Dintii se pot decolora, degrada sau poti fi afectati de carii in timp. In momentul actual in medicina dentara, exista mai multe moduri de abordare a acestor probleme iar una dintre cele mai des intalnite solutii este coroana dentara. Procesul de pregatire si amprentare a unei coronae dentare poate fi o procedura mai greu de…
Cand este necesar tratamentul ortodontic? Tratamentul ortodontic este indicat pentru indreptarea dintilor sau mutarea acestora pe arcada, pentru inbunatatirea aspectului acestora si pentru ca acestia sa functioneze corect din punct de vedere morfo-functional. De asemenea, un tratament ortodontic aplicat corect acolo unde este nevoie, contribuie in mentinerea sanatoasa a gingiilor si a osului alveolar si…