Chiar daca tu esti un pacient responsabil si te prezinti regulat intr-un cabinet stomatologic pentru consultatii de rutina, este posibil ca cineva apropiat tie sa aiba nevoie la un moment dat de acordarea unui tratament stomatologic de urgenta. Mai jos iti prezentam cele mai comune cauze pentru care pacientii se adreseaza clinicii noastre, acuzand o urgenta stomatologica.
Pulpita dentara
Pulpita dentara reprezinta inflamatia nervului dentar, aceasta fiind intotdeauna ireversibila. Pulpita este provocata de bacteriile care ajung la pulpa nervului si o infecteaza. Aceasta poate aparea la nivelul unui dinte care prezinta un process carios profund, la nivelul unei obturatii coronare sub care exista carie sau la nivelul unui dinte acoperit de o coroana dentara.
In cazul aparitiei pulpitei pacientul acuza durere puternica care se accentueaza in prezenta unui stimul rece. De multe ori acestia nu pot identifica dintele care doare deoarece durerea este difuza. Tratamentul in pulpite este cel de extirpare a nervului urmata de efectuarea tratamentului de canal (endodontic).
Abcesul dentar
Abcesul dentar este reprezentat de o colectie de puroi cantonat la nivelul gingiei in dreptul unui dinte. Semnele si simptomele sunt de inflamatie a gingiei, fluctuenta tesutului la palpare cat si durere. Pentru a incepe tratamentul stomatologic eficient mai intai trebuie pus diagnosticul corect. Abcesul poate fi de mai multe cauze: gingivala, parodontala sau dentara. In functie de tipul de abces tratamentul este diferit. Un medic stomatolog cu experienta va putea identifica cu usurinta aceste aspecte mentionate anterior.
Pericoronarita
Pericoronarita reprezinta inflamatia tesutului gingival din jurul unei coroane dentare partial erupte. Simptomatologia pericoronaritei este una accentuata. Cel mai frecvent este afectat molarul de minte inferior. In cazul acesta, pacientul prezinta dificultati in deschiderea gurii si deglutitie. Tratamentul poate fi de decapusonare (decuparea gingiei care acopera dintele) sau se poate interveni cu aparatul de detartraj pentru eliminarea resturilor alimentare ramase sub gingie.
Fracturarea unui dinte frontal
In acest caz pacientul sufera in primul rand din punct de vedere estetic. In cazul unei fracturi care implica doar o mica parte din dinte, acesta poate fi reconstituit, in functie de caz, prin material compozit sau prin coroana dentara. In cazul unei fracturi vertical, care implica radacina, tratamentul este unul radical si anume extractia dentara.
Luxarea sau avulsia unor dinti
Acestea sunt accidente mai des intalnite in cazul copiilor. Tratamentul in functie de caz, poate fi:
- in cazul luxatiei se incearca imobilizarea dintilor luxati
- in cazul avulsiei se incearca repozitionarea acestora in alveola (daca au fost recuperati) urmata de imobilizarea acestora
In loc de concluzii
In clinica stomatologica Cubic Dent din sector 2 vei gasi toate informatiile necesare in ceea ce priveste tratamentul eficient a oricaror urgente stomatologice. Va recomandam, ca dupa o interventie stomatologica de urgenta sa reveniti in cabinetul stomatologic din Bucuresti, pentru continuarea profesionista a tratamentului.