3 Sfaturi practice despre igiena orala pe care este necesar sa le stii
Mentinerea unei bune sanatati orale nu este esentiala doar pentru aspectul fizic ci si pentru sanatatea intregului organism. Este bine cunoscut ca o igiena orala buna ajuta la prevenirea diferitelor afectiuni dentare. Periajul zilnic combinat cu utilizarea atei dentare, impreuna cu sistemul imunitar al organismului, impiedica bacteriile din cavitatea bucala sa atinga niveluri daunatoare care ar putea duce la infectii, cum ar fi cariile dentare sau bolile gingivale.
Descopera mai mult despre caria dentara si ce trebuie sa stii despre ea din articolul dedicat scris de unul dintre medicii nostrii stomatologi.
Pierderea dintilor sau respiratia urat mirositoare (halena) nu sunt singurele semne ale unei sanatati orale deficitare. Alte boli foarte grave care pot rezulta din lipsa unei igiene orale adecvate, de unde apare si importanta vizitelor periodice intr-un cabinet stomatologic in Bucuresti. Aceste vizite la un medic stomatolog cu experienta vor ajuta la mentinerea sanatoasa a dintilor si a gingiilor cat si diagnosticarea unor alte afectiuni (cancer oral sau tumori).
Regasiti mai jos cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti mentii sanatatea dentara in cele mai bune conditii posibile. Toate cele mai de mai jos sunt foarte usor de implementat.
1. Periaza corect dintii
Este necesar sa te speli pe dinti de 2 ori pe zi, dimineata si seara. Pentru a indeparta in mod corespunzator placa bacteriana, sunt necesare 2 minute de periaj eficient. Se incepe prin asezarea perilor din periuta de dinti chiar pe linia gingiei, deoarece aici incepe fomarea placii bacteriene. Apoi, periati usor dintii printr-o miscare verticala de sus in jos (de la nivelul gingiilor pana spre varful dintilor). Ulterior puteti peria si marginile interioare si exterioare ale dintilor.
2. Elimina bacteriile dintre dinti
Pentru a indeparta cu succes placa dentara cat si resturile de mancare dintre dinti este necesar sa utilizam ata dentara cel putin o data pe zi, dupa periaj. Foloseste ata dentara prin trecerea acesteia printre dinti printr-o miscare usoara, inainte si inapoi. O alta optiune ar fi sa utilizezi ata dentara pe suport pe care o poti manevra cu o singura mana, avand un maner dedicat. Pentru spatiile mai mari dintre dinti, periutele interdentare sunt de asemenea un bun instrument de curatare. In cazul in care nu esti sigur ce ar trebui sa utilizezi intotdeauna intreaba medicul tau dentist.
3. Ai grija la ceea ce mananci
Toata lumea cunoaste expresia „esti ceea ce mananci”, iar aceasta se aplica cu succes si in cazul sanatatii orale. Un aport ridicat de dulciuri sau alimente bogate in carbohidrati simpli cat si bauturile dulci creste semnificativ riscul de eroziune dentara si de aparitie a cariilor dentare. Prin eroziune dentara se poate produce in timp sensibilitate, decolorare cat si fisuri ale dintilor. Asadar, adoptarea unei diete bine echilibrate te va ajuta sa reduci riscul de carie dentara pe termen lung.
De exemplu, inlocuieste zaharul alb rafinat cu mierea de albina sau alti indulcitori mai sanatosi (extras din stevie, xylitol), bea apa plata pe cat posibil in locul sucurilor carbogazoase sau naturale. Un alt mod de a ajuta procesul de autocuratare dentara este de a stimula secretia salivara prin folosirea unei gume de mestecat fara zahar.
Pentru mai multe detalii despre un regim alimentar adecvat care sa iti reduca riscul de aparitie a cariilor poti citi articolul dedicat aici.
In loc de concluzii
Oricare dintre aceste metode puse in practica si mentinute pe termen lung are ca rezultat obtinerea unei bune sanatati dentare. Discuta intotdeauna in mod transparent in clinica de stomatologie cu un medic dentist bun, cu experienta care poate sa iti ofere sfaturi practice cat si variante de tratament eficiente pentru diferitele afectiuni stomatologice cu care te poti confrunta.