Ce reprezinta ocluzia dentara?
Ocluzia dentara reprezinta modul in care dintii mandibulari se intalnesc cu cei maxilari, atunci cand maxilarele se unesc. Citeste mai multe despre ocluzia dentara, malocluzia dentara, cauze si tratament din articolul dedicat.
Ce fel de probleme as putea sa am?
Daca muscatura pe care o ai nu este una corecta (ocluzie psalidodonta), pot sa apara probleme atat la nivelul dintilor cat si la nivel gingival, la articulatia temporo – mandibulara sau la nivelul muschilor care te ajuta sa inchizi si sa deschizi gura. Aceste probleme sunt denumite malocluzii dentare. Regasesti mai jos cum sunt afectate principalele structuri anatomice in cazul in care ai ocluzie incorecta.
Dintii
In cazul unei ocluzii defectuoase, dintii pot prezenta fisuri sau pot fi ciobiti. Tratamentele stomatologice precum plombele sau coroanele dentare nu rezista in timp din cauza presiunilor mari exercitate la nivelul acestora. De asemenea, pacientii pot prezenta sensibilitate dentara sau dureri constante ale dintilor.
Gingiile
Retractiile si inflamatia gingivala sunt frecvent intalnite in malocluziile dentare.
Articulatia temporo-mandibulara (ATM)
Articulatia temporo-mandibulara reprezinta conexiunea dintre maxilarul inferior si craniu. Miscarea articulatiei ne permite inchiderea si deschiderea gurii, in timpul masticatiei si al vorbirii. Cind articulatia temporo-mandibulara creeaza probleme, acestea apar sub diferite forme: durere de cap, cracmente, durere de ureche, de gât, umeri, spate, zgomote în urechi. Cracmentele (zgomotele sau pocniturile intraarticulare) sunt percepute nu numai de catre pacienti; de obicei se simt si la palpare, în timpul mişcărilor de deschidere şi închidere a gurii. In cazul in care nu se trateaza corespunzator afectiunile articulatiei temporo-mandibulare poate avea ca rezultat blocarea mandibulei cu posibilitatea de a nu mai putea inchide sau deschide gura.
Muschii
Daca mandibula este situata intr-o pozitie gresita, muschii care se insera la nivelul ei sunt suprasolicitati si dau semne de oboseala in timp. Acest lucru poate conduce la aparitia spasmelor musculare. Principalele simptome sunt reprezentate de migrene, care de obicei apar in cursul diminetii, durere localizata intre ochi, dureri sinusale, dureri la nivelul gatului si al umerilor. In cazurile avansate se intalnesc si durerile in zona cervicala.
Cum stiu daca am aceasta problema?
Multe persoane prezinta o ocluzie imperfecta si dinti lipsa si totusi nu prezinta simptome. Uneori, in timpul unor perioade stresante si tensionate, simptomele pot debuta brusc. Daca simptomele prezentate mai sus nu exista in mod specific, pot aparea in schimb:
- sensibilitate dentara
- dinti fisurati sau ciobiti
- pierderea dintilor
- dureri dentare acute fara o cauza de natura dentara
- Bruxismul (scrasnirea sau inclestarea dintilor) poate sa apara de asemenea fara ca pacientul sa realizeze, atat nocturn cat si diurn, in perioadele stresante sau de concentrare
In cazul in care prezinti unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus, consulta cat mai curand un medic stomatolog.
Care este tratamentul?
Primul pas este acela de a face o vizita intr-un cabinet stomatologic in Bucuresti sau oriunde te afli. Un medic dentist bun, cu experienta, in functie de situatia ta clinica, iti va recomanda o consultatie de specialitate a unui medic ortodont. Acest lucru este obligatoriu pentru refacerea ocluziei dentare (prin aplicarea unui aparat ortodontic) sau purtarea unei gutiere de bruxism.
Dieta si miscarea
O dieta cu alimente de consistenta medie poate fi de ajutor, in timp ce aceasta este complementara exercitiilor de relaxare a musculaturii. Fizioterapia poate aduce rezultate bune daca este facuta in debutul simptomelor.
Gutiera dentara (de bruxism)
Pentru a-ti face o gutiera dentara, medicul stomatolog iti va lua o amprenta a dintilor cu un material (silicon) moale. Aceasta operatiune nu este deloc dureroasa. Ulterior, amprenta este trimisa in laborator, unde tehnicianul dentar va turna modelul si va face gutiera dupa forma dintilor tai. Prin aceasta metoda atunci cand iti scrasnesti dintii, socul asupra acestora va fi mult diminuat, deoarece gutiera respectiva are rolul de bariera.
Protezarea dintilor care lipsesc
Articulatia temporo-mandibulara are nevoie de suport bilateral. Masticatia trebuie sa fie una echilibrata iar acest lucru se poate realiza doar daca pacientul prezinta dentitia completa. In stomatologie, exista numeroase metode de a inlocui dintii pierduti, dar cea mai importanta si eficienta pentru pacient este protezarea fixa prin implant dentar.
Medicatia
Tratamentul medicamentos poate fi folosit dar doar pentru o scurta perioada de timp.