Ce este boala parodontala?
Boala parodontala, cunoscuta in mod obișnuit ca boala gingiilor, este o afectiune care implica inflamatia gingiilor (cunoscută sub numele de gingivita) – etapa reversibila, cat si infecția gingivala mai grava. In cazurile mai avansate poate provoca diminuarea pana la pierderea structurilor osoase care sustin dintii si, ulterior, pierderea in sine a dintilor. Boala parodontala poate fi asociata cu boli de inima, accident vascular cerebral, infecții ale întregului corp (sistemice). Parodontologia este ramura a stomatologiei care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea afectiunilor parodontale.
Care sunt cauzele bolii parodontale?
Afectiunea parodontala este cauzata de o igienă dentara deficitara (lipsa periajului corespunzator cat si nefolosirea atei dentare) ceea ce permite acumularea placii si a tartrului. Toate acestea, în cele din urmă, ajung sa compromita sanatatea tesutului gingival. Igiena dentara precara va duce aproape sigur la gingivita. In cazul pacientilor susceptibili poate duce la parodontoza. In stomatologia recenta multe dintre studii arata ca factori genetici pot influenta dezvoltarea bolii parodontale severe.
Alte cauze ale bolii gingivale includ medicamente (care duc la supradezvoltarea tesutului gingival), afecțiuni medicale cronice, cum ar fi diabetul, nutritie precara (deficiente de vitamine si minerale) sau infectii virale/ fungice. De asemenea, pacientii fumatori prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta boala parodontala.
Care sunt semnele si simptomele?
Semnele clasice pot consta in gingii umflate si rosii care sangereaza la cea mai mica atingere. Simptomele depind de severitatea afectiunii, sangerarea fiind una dintre cele mai frecvente. Cu toate acestea, acest semn poate fi mascat sau chiar absent la pacientii fumatori ca urmare a unui aport de sange deficitar la acest nivel.
Simptome suplimentare includ respiratie urat mirositoare (halitoza) sau retragerea gingiilor. De asemenea, poate aparea mobilitatea dintilor, ceea ce poate duce la migrarea acestora pe arcade. Etapa finala a bolii parodontale o reprezinta pierderea dintilor datorita pierderii structurilor osoase de sustinere din jurul acestora.
La ce sa fii atent?
- sangerarea gingiilor
- gingii imflamate, rosii si dureroase la atingere
- pierderea tonifierii si a texturii gingivale
- retragerea gingivala
- halitoza sau respiratie urat mirositoare
- miscarea dintilor
- dificultate la mestecat
- migrarea dintilor pe arcada
In afectiunea parodontala predomina forma cronica a bolii. Boala parodontala cronică de cele mai multe ori trece neobservata de catre pacient, deoarece este nedureroasa, iar semnele și simptomele de mai sus se regasesc in general in etapele avansate ale bolii.
Singura modalitate de a afla daca aveti probleme cu gingiile sau suferiti de boala parodontala este de face un consult la un medic stomatolog specialist cu experienta. Printr-o simpla consultatie intr-un cabinet stomatologic, se poate observa prezenta oricarei boli, care ar justifica apoi o analiza mai detaliata a tesuturilor gingivale, inclusiv analiza radiologică a structurilor osoase de sustinere. Categoriile de pacienti cu un risc mai mare includ: diabeticii fara glicemie controlata, fumatorii cat si cei cu predispozitie genetica.
Despre preventie, variante de tratament si despre cum boala parodontala poate afecta sanatatea generala a organismului vom discuta in detaliu in articolele urmatoare. Mentine-ti sanatatea orala prin vizite regulate intr-un cabinet de medicina dentara si afla mai multe despre profilaxia dentara cat si despre detartrajul dentar din articolul dedicat.
De asemenea poti afla mai multe despre un caz clinic in tratarea bolii parodontale accesand articolul dedicat.