Da, durerea dentara poate sa apara si la nivelul unui dinte care nu mai are nerv.
Inainte de a intra in detalii despre mecanismul prin care poti resimti durerea la un dinte fara nerv este necesara o retrospectiva in legatura cu sistemul din care este alcatuit un dinte.
Structura dentara
Orice dinte este format din coroana dentara (portiunea care este vizibila in cavitatea bucala) si radacina (partea fixata in os, acoperita de gingie). Un dinte poate prezenta o singura sau mai multe radacini. La nivelul fiecarei radacini se gasesc canalele radiculare. Canalele radiculare reprezinta casa nervului si a sistemului vascular al dintelui. Nervul asigura sensibilitatea dentara la stimulii exterior in timp ce vasele sangvine asigura supravietuirea (vitalitatea) dintelui prin furnizarea nutrientilor specifici.
Durerea dintilor
Durerea dentara apare in momentul in care dintele este afectat de o carie sau de un traumatism. Acest moment este reprezentat de aparitia inflamatiei. Sistemul vascular de la nivel dintar se extinde din cauza inflamatiei doar ca tesutul dentar este unul dur care nu-I permite acest lucru. Aceasta inflamatie se resimte ca o durere accentuata. De asemenea, bacteriile ajunse la nivelul nervului si al pachetului vascular il vor afecta ireversibil. Singurul tratament indicat in acest caz este cel de extirpare.
O pulpa dentara sanatoasa este denumita vitala. Pulpa dentara vitala raspunde la stimuli printr-o durere de scurta durata. De exemplu, un stimul aplicat poate fi cel de rece. In acest caz, in cazul dintilor sanatosi, apare o durere scurta. Daca aplicam un stimul rece la nivelul unui dinte cu pulpa inflamata raspunsul va fi unul acut, cu durere intensa care nu va trece imediat.
Succesul unui tratament de canal la nivelul unui dinte cu pulpa dentara inflamata este de aproximativ 94-97% potrivit studiilor.
In cadrul clinicii noastre stomatologice, pacientii care ajung in urgenta pentru o durere de dinte ne intreaba extrem de frecvent:
De ce ma doare maseaua daca nu mai are nerv?
Raspunsul, pe intelesul tuturor mai jos
In multe dintre cazurile clinice, dintele ajuns in pulpita (inflamatia pulpei dentare) nefiind tratat imediat, conduce la necroza nervului (moartea acestuia). In acest caz, durerea provine de la nivelul ligamentelor periodontale (de la varful radacinii). Bacteriile acumulate nu au loc de iesire, iar astfel provoaca la nivelul varfului radacinii o zona in care se cantoneaza.
Tratamentul in aceasta situatie este de a curata tesutul pulpar necrotic, de a curata canalele si de a le umple cu o obturatie de canal. Procesul de vindecare la nivelul osului dupa obturatia de canal, poate sa dureze cateva luni, sau chiar ani uneori. Succesul in aceasta situatie este estimat intre 85-90% dupa cum prezinta studiile de specialitate.
In loc de concluzii
Programeaza vizite regulate periodice intr-un cabinet stomatologic pentru a-ti fi evaluata starea de sanatate a dintilor tai. Un medic stomatolog bun, cu experienta iti va putea explica in mod transparent si profesionist tot ce trebuie sa stii despre preventia dentara sau diferitele etape de tratament stomatologic personalizate cazului tau clinic.