Ce este malocluzia dentara si cum o putem trata?
Ocluzia dentara reprezinta zona de contact dintre dintii de pe maxilarul superior si cei de pe mandibula in timpul procesului de masticatie. In termen popular deseori folosit intr-un cabinet stomatologic pentru intelesul pacientilor, ocluzia dentara se numeste ”muscatura”. In cazul unei ocluzii normale si sanatoase, dintii frontali superiori trebuie sa acopere 1/3 din dintii frontali mandibulari. Exista insa putin persoane cu o ocluzie ideala.
Malocluzia dentara
Malocluzia dentara se defineste ca orice abatere de la o ocluzie ideala (normala) si reprezinta rezultatul oricarui tip de problema de aliniere a dintilor. Acest lucru poate duce la complicatii ale sănătății orale în viitor, dacă nu este corectata cât mai curând posibil.
Poti afla mai multe despre tratamentul ortodontic in articolul dedicat de pe blog.
De cele mai multe ori, din punct de vedere al pacientului, malocluzia reprezinta o problema de ordin estetic. In cazurile mai severe insa, inghesuirea dintilor si mai ales o muscatura gresita pot ridica si alte probleme ca:
- dintii inghesuiti sunt mai greu de igienizat corespunzator ceea ce poate creste riscul aparitiei cariilor la acest nivel (in special a cariilor interdentare)
- malocluziile severe pot pune presiuni suplimentare asupra articulatiilor temporo-mandibulare ceea ce poate duce la aparitia durerilor de cap (cefalee)
- malocluziile severe pot crea dificultati la mestecat, inghitit sau vorbit
Ocluzia dentara poate fi impartita in 4 categorii
- ocluzie psalidodonta (normala)
- ocluzia adanca (dintii superiori frontali acopera mai mult de 1/3 din dintii frontali mandibulari)
- ocluzia cap la cap
- ocluzia inversa (prognatism mandibular)
Malocluzia dentara este de obicei o afecțiune ce se mosteneste ereditar. Cu toate acestea, există anumite obiceiuri vicioase care pot duce la o malocluzie in timpul vietii. Acestea pot include:
- folosirea frecventa a suzetei,
- suptul degetului mare după vârsta de trei ani,
- hranirea cu biberonul in copilaria tarzie
- obiceiuri vicioase de tinere a obiectelor intre dinti
- dormitul cu mana sub mandibula.
Variante de tratament malocluzia dentara
- Malocluzia se poate trata, in functie de dificultate, cu ajutorul aparatului dentar iar uneori poate necesita extractii dentare. In cazul inghesuirilor se recomanda aparate ortodontice fixe care trebuie tinute pe o perioada de minim 2 ani. Aparatele pot ingreuna periajul dentar; asadar este nevoie de acordarea unei atentii sporite asupra igienei orale. Dupa terminarea tratamentului, dintii tind sa revina in pozitia initiala; din acest motiv, se foloseste un aparat de contentie care mai trebuie purtat o perioada care poate varia intre cateva luni si cativa ani. Atunci cand va prezentati intr-un cabinet stomatologic atat in Bucuresti cat si in tara, medicul specialist ortodont este cel care va poate oferi cel mai bun plan de tratament cazului dvs.
- In cazul in care este necesara repozitionarea mandibulei singura metoda este interventia chirurgicala, aparatul ortodontic nefiind eficient in acest caz.
In loc de concluzii
Orice tip de malocluzie va fi de obicei diagnosticata inițial de medicul dentist generalist, care vă va sfatui apoi cu privire la opțiunile de tratament potrivite și, dacă este necesar, va va îndruma către un medic specialist ortodont. Detectarea precoce a malocluziei poate ajuta la reducerea duratei tratamentului necesar pentru corectarea problemei. Asadar, nu ignorati si nu amanati consultul de specialitate in cabinetul de medicina dentara.