6 mituri din stomatologie
Astazi ne propunem sa detaliem 6 cele mai importante mituri care au legatura cu sanatatea orala. Pe internet putem gasi foarte multe informatii cu privire la ingrijirea corecta a dintilor. Pentru a fi siguri ca acele informatii sunt viabile si corecte, trebuie sa ne alegem cu atentie sursele care le prezinta. Este recomandabil ca informatiile corecte si relevante sa le aflam la vizita intr-o clinica stomatologica.
Mit 1: Cu cat periajul dentar este mai lung si se face aplicand o forta mai mare, cu atat vei avea dintii mai curati.
Fals
Periajul dentar efectuat cu presiune prea mare, cu perie dura si cu pasta de dinti abraziva poate in realitate sa-ti strice dintii. Printr-un periaj agresiv se pot misca prismele de smalt, care protejeaza interiorul dintelui. Daca aceasta modificare este produsa, poate sa apara sensibilitatea dentara urmata de grefarea cariilor la acel nivel. Nu doar smaltul dentar poate fi afectat, ci si gingiile, care vor incepe sa se retraga in timp.
Mit 2: Ata dentara nu trebuie neaparat folosita
Fals
Folosirea atei dentare este foarte importanta inaintea periajului, astfel spatiile dintre dinti devin permeabile in timpul periajului. In caz contrar, alimentele ramase intre dinti, care nu pot fi scoase doar prin periaj, fermenteaza, eliberand acizi care ataca smaltul si apoi formeaza carii. Cariile dentare formate intre dinti (interdentare) sunt greu de identificat la un control de rutina, de multe ori acestea sunt identificate cand deja nervul este compromis.
Mit 3: Guma de mestecat poate inlocui cu succes periajul dentar
Fals
Daca ar fi adevarat, copii din intreaga lume ar fi in culmea fericirii si nu ar avea carii. Folosirea atei dentare si periajul dentar nu pot fi inlocuite de guma de mestecat. Aceasta nu poate sa indeparteze placa bacteriana de la nivelul dintilor. Intradevar guma de mestecat fara zahar stimuleaza salivatia, care produce autocuratarea dintilor si creste pH-ul de la nivelul cavitatii bucale, dar aceasta exclusiv nu protejeaza dintii de carii.
Mit 4: Daca iti sangereaza gingiile atunci cand folosesti ata dentara, este bine sa nu o mai folosesti
Fals
Gingiile sangereaza pentru ca sunt inflamate sau pentru ca folositi incorect ata dentara. Daca folositi ata dentara doar o data pe luna sau inainte de vizita la medicul stomatolog intr-un cabinet stomatologic Bucuresti cat si din tara, este normal ca acestea sa sangereze. Utilizata zilnic, aceasta ar trebui sa reduca inflamatia gingivala. Daca totusi gingia sangereaza chiar daca folositi regulat ata dentara atunci trebuie sa va adresati cat mai curand medicului stomatolog.
Mit 5: Caria dentara apare atunci cand avem o dieta bogata in dulciuri
Adevar
O dieta dezechilibrata poate conduce la o carioactivitate crescuta. Chipsurile, biscuitii si toate produsele alimentare bogate in carbohidrati pot face la fel de mult rau dintilor precum dulciurile. Este de evitat consumul excesiv al dulciurilor rafinate si a bomboanelor.
Mit 6: Daca ai sensibilitate dentara inseamna ca smaltul dintilor tai este subtire
Adevar
Asa cum spuneam si mai sus, un periaj agresiv poate misca prismele de smalt de la nivelul coletului, fapt ce poate duce la sensibilitate dentara. De asemenea, retractile gingivale, cu expunerea radacinii poate fi o alta cauza pentru sensibilitatea dentara. Pasta de dinti pentru albirea dentara poate permeabiliza smaltul dentar, astfel stimulii se pot percepe durerosi.
Va recomandam sa alegeti cu atentia sursa informatiilor dumneavoastra mai ales cand vorbim de sanatatea orala. Prin discutii transparente cu medicul stomatolog poti afla informatii corecte si relevante despre cazul tau clinic. Alege sa fii corect informat, alege Cubic Dent.