Sensibilitatea dentinara apare atunci cand suprafete de dentina sunt expuse. Poate afecta pacienti de toate varstele si de obicei sunt afectati caninii si premolarii (maxilari si mandibulari).
Sensibilitatea dentara este relatata de catre pacienti astfel: durere ascutita de scurta durata provocata de stimuli termici (bauturi sau mancare rece/ fierbinte, gust acru sau dulce) si de atingerea zonei expuse de dentina.
Studiile realizate arata ca femeile pot suferi de sensibilitate dentara intr-un procent mai mare comparativ cu barbatii. Chiar daca poate afecta pacienti de orice varsta, cei mai afectati de sensibilitate dentara sunt cei cu varste cuprinse intre 20-50 de ani.
Mecanismele de producere a sensibilitatii dentinare sunt
- inervatia directa
- receptorii odontoblasti
- miscarea fluidului in canaliculele dentinare
Tratamentul sensibilitatii dentare trebuie sa inceapa cu un diagnostic complex. Factorii care cauzeaza sensibilitatea dentara trebuiesc identificati si diagnosticul diferential trebuie sa excluda alte cauze. Tratamentele desensibilizante pot fi efectuate acasa sau in cabinetul stomatologic. Acasa pacientii pot folosi paste de dinti desensibilizante, ape de gura, gume de mestecat, toate acestea actioneaza la nivelul canaliculelor dentinare pe care le sigileaza impiedicand astfel transmiterea stimulilor durerosi. In cabinetul stomatologic se pot aplica geluri desensibilizante, tratamente cu laser si bioglass.
Nu este recomandat sa folositi o periuta de dinti cu peri duri si sa aplicati o forta mare in timpul periajului deoarece prismele de smalt pot fi dislocate si astfel, in timp, dentina va fi expusa ceea ce poate avea ca rezultat aparitia sensibilitatatii dentare. De asemenea, pastele de dinti abrazive trebuie evitate pentru ca pot produce in timp diminuarea grosimii smaltului.