Atunci cand structura coronara a unui dinte este afectata de o carie sau de un traumatism, obturatia este varianta de reconstituire a acestuia. Medicul stomatolog incearca sa creasca durata de viata a viitoarei plombe. Acest lucru se poate realiza prin folosirea unor materiale de o buna calitate si in conditii ideale de lucru. Dar, ca orice lucrare efectuata in cabinetul stomatologic si plombele au un termen de expirare. Multi pacienti ma intreaba: cat o sa tina plomba? Raspunsul este unul complex si implica multi factori, in functie de cavitate si de plomba, fiecare fiind unica.
Materialul folosit pentru obturatii (plombe)
Astazi exista mai multe tipuri de materiale utilizate pentru obturatii, doua dintre ele fiind cel mai des folosite: materialele compozite sau ceramica.
Obturatiile din ceramica (incrustatiile) sunt frezate computerizat si amprenta este luata digital sau clasic. Durata de viata este una mai mare, studiile in domeniu relatand ca in 95% din cazuri pot dura si 10 ani. De asemenea, costurile sunt ridicate, fiind de 5-6 ori mai scumpa fata de o plomba din compozit.
Obturatiile din compozit reprezinta o varianta estetica, compozitul fiind alcatuit dintr-o componenta organica (matricea) si una anorganica. Componenta anorganica este constituita dintr-un amestec de pulberi asemanatoare sticlei. Aplicarea materialelor compozite are avantajul de conservare a tesuturilor dentare, neavand nevoie de retentie. Aplicarea obturatiilor de compozit implica urmatoarele etape:
- demineralizarea smaltului dentar
- aplicarea bondingului (sistemul adeziv)
- aplicarea compozitului in straturi succesive pentru refacerea morfologiei dintelui
Dupa aplicarea plombei de compozit, pacientul poate sa manance imediat. Materialul folosit face priza prin polimerizare cu ajutorul lampii fotopolimerizabile (lumina albastra-UV).
Durata de viata a unei obturatii de compozit este intre 3-5 ani, in functie de cat de mare a fost distructia dintelui.
In ceea ce priveste durabilitatea unei plombe este bine sa mentionam ca orice obturatie este supusa stresului in cavitatea bucala. In functie de obiceiurile alimentare ale pacientului (mancare dura, lipicioasa), bauturi foarte reci sau foarte calde, parafunctii precum bruxism, durata de viata a plombelor poate scadea.
Cand sa efectuez vizita la medicul dentist?
Vizita la medicul stomatolog o data la 6 luni pentru o consultatie si pentru o igienizare profesionala are ca beneficii mentinerea unei bune sanatati orale precum si alocarea unor costuri reduse alocate tratamentelor stomatologice.
In clinica stomatologica Cubic Dent ne asiguram de calitatea tratamentelor efectuate pacientilor nostrii. Punem accent pe relatia pe care o construim cu acestia si pe eficienta materialelor folosite astfel incat durabilitatea manoperelor stomatologice efectuate sa fie cat mai indelungata. Va asteptam sa va faceti o parere despre modul nostru nou de abordare prin transparenta si profesionalism.