Fatete dentare cu aspect natural
In articolul de astazi va prezentam cazul unei paciente tinere care s-a prezentat in clinica stomatologica din Bucuresti pentru rezolvarea problemelor estetice de la nivelul dintilor frontali superiori. In urma anamnezei si discutiei cu pacienta, aceasta si-a exprimat dorinta obtinerii unui zambet mai alb, modificarea formei dintilor si acoperirea spatierilor de la nivelul acestora. Dupa aceasta discutie, pacienta a fost indrumata sa efectueze si o radiografie panoramica pentru a avea o vedere de ansamblu.
Plan de tratament anterior aplicarii fatetelor dentare
Pacienta in varsta de 25 de ani a prezentat initial o ocluzie adanca si a fost indrumata catre o consultatie la medicul specialist ortodont. Dupa efectuarea dosarului ortodontic, s-a ales aplicarea unui aparat dentar fix de safir.
Afla mai multe despre tipurile de aparate dentare existente in 2019 din articolul dedicat aici. De asemenea, daca doresti sa afli mai multe detalii de specilitate despre tratamentul ortodontic, ce implica si ce variante de tratament exista, poti citi articolul dedicat aici.
Prin efectuarea tratamentului ortodontic s-a urmarit refacerea ocluziei adanci in una psalidodonta (normala) si de asemenea, readucerea in plan a molarilor inferiori 3.7 si 4.7. Prin redresarea acestora, s-a putut interveni pentru protezarea spatiilor edentate prin inserarea unor implanturi dentare. Pierderea molarilor in urma cu 4 ani, a condus la reducerea spatiilor edentate.
Inainte de aplicarea aparatului ortodontic au fost tratate cariile existente si refacute obturatiile de compozit vechi care nu mai erau bine adaptate sau prezentau carii secundare.
De asemenea, molarii de minte, 1.8 si 2.8 au fost extrasi inainte ca aparatul sa fie aplicat. Afla mai multe despre extractia molarului de minte si despre recuperarea dupa o astfel de interventie, din articolul dedicat.
Pacienta a purtat aparatul timp de 2 ani si jumatate, mergand cu regularitate la controalele de specialitate ortodontice. Dupa 1 an si 8 luni, in urma unui computer tomograf, pacienta a fost programata pentru interventia de inserare a implanturilor dentare. Implanturile dentare inserate au fost de tipul Megagen Anyone. La scurt timp dupa indepartarea aparatului dentar inferior, s-a inceput protezarea implanturilor prin coroane metalo-ceramice insurubate.
La 6 luni post-implant dentar radiografiile retro-alveolare ne arata starea implanturilor in os. Dupa indepartarea ambelor aparate, pacienta are o contentie fixa mandibulara si o gutiera de contentie pentru dintii superiori.
Aplicarea fatetelor dentare
In ceea ce priveste motivul principal pentru care pacienta s-a prezentat in acest cabinet stomatologic in Bucuresti, am decis ca pentru modificarea formei dintilor, aceasta are nevoie de aplicarea unor fatete dentare. Un articol dedicat despre ce sunt fatetele dentare scris de catre medicii nostrii specialisti poate fi accesat aici.
Dupa trimiterea amprentelor in laborator, s-a realizat un model de wax-up pentru a observa indeaproape modificarile pe care le putem aduce dintilor.
Primele 2 imagini reprezinta modelul de studiu efectuat dupa dintii pacientei, inainte de inceperea preparatiilor pentru fatete. Dupa cum se poate vedea, acestia sunt scurti si prezinta spatieri. Acest lucru ne-a ajutat pentru a putea reorganiza spatiul astfel incat sa cream dinti mai lati si mai lungi cu ajutorul fatetelor dentare E-max.
In a treia imagine este reprezentat modelul cu dintii slefuiti pentru aplicarea fatetelor dentare. Slefuirea dintilor se realizeaza intr-o singura sedinta, pacientul neresimtind nici o durere aflandu-se sub anestezie locala. Slefuirea pentru fatete dentare E-max este una minim invaziva. Aceasta slefuire se face selectiv pe o grosime a dintelui de maxim 1 mm.
Dupa discutii cu medicul stomatolog, pacienta a ales aplicarea a 8 fatete dentare de la premolarul 1 din partea stanga pana la premolarul 1 din partea dreapta.
Dupa pregatirea dintilor pentru aplicarea fatetelor, pacientei i s-a facut mock-upul in clinica stomatologica. Mock-up-ul reprezinta o tehnica prin care dintii preparati primesc fatete provizorii estetice, realizate in cabinetul stomatologic.
Cimentarea fatetelor dentare
Dupa 3 zile, fatetele dentare au ajuns in cabinet si au putut fi aplicate. Cimentarea fatetelor se face cu un ciment special, care poate avea mai multe culori. In acest caz s-a ales un ciment transparent, neutru. Alegerea culorii cimentului este una extrem de importanta deoarece poate modifica considerabil rezultatul final. Fatetele dentare sunt foarte subtiri, cimentul transpare si poate modifica culoarea acestora daca este prea inchis sau prea deschis.
Culoarea aleasa pentru acest caz de aplicare a fatetelor dentare a fost A1. Dintii naturali ai pacientei aveau culoarea A2. Prin alegerea cimentului neutru, fatetele au putut imprumuta din nuanta A2 a dintilor naturali, astfel rezultatul final sa fie cat mai natural.
Pentru pastrarea unei sanatati orale cat mai bune, pacientei i s-au prezentat masuri eficiente de igiena dentara (citeste mai multe despre preventia in stomatologie) precum si efectuarea controalelor periodice in cabinetul stomatologic.
In loc de concluzii
Tratamentul de aplicare al fatetelor dentare este recomandat pacientilor care isi doresc o schimbare de natura estetica. In cazul in care dintii prezinta discromii accentuate, treme si diasteme (spatieri dentare) sau pacientii isi doresc modificarea formei dentare, aplicarea fatetelor dentare poate fi o solutie eficienta. Medicii clinicii stomatologice Cubic Dent din Bucuresti, cu o practica stomatologica extinsa iti vor oferi cele mai bune sfaturi si recomandari in ceea ce priveste tratamentul cu fatete dentare.
La final regasiti principalele imagini care arata aspectul natural al dintilor chiar si dupa aplicarea fatetelor dentare.