Cand vine vorba despre aparatele ortodontice, pacientii pot fi destul de reticenti din cauza faptului ca in trecut singura optiune pe care o aveau era una mai putin estetica, si anume aparatul metalic. Astazi, variantele de tratament a incongruentelor si malocluziilor dentoalveolare au evoluat si sunt reprezentate de o gama larga de aparate ortodontice, fixe sau mobile, cu o un grad de estetica mare.
In acest articol vom face o scurta prezentare a variantelor pe care pacientii le au la dispozitie in alegerea unui aparat ortodontic, in functie de nevoile acestora. Atunci cand intrati intr-un cabinet stomatologic in Bucuresti, trebuie sa fiti informati si sa stiti ce variante aveti la dispozitie.
Aparatul ortodontic metalic
Toate aparatele ortodontice fixe sunt alcatuite din bracketi si arcul metalic care se plaseaza in fata bracketilor. In cazul aparatelor metalice, bracketii sunt metalici. In zilele noastre, bracketii sunt mai mici si se observa mai putin fata de primele variante de aparate ortodontice metalice aparute pe piata.
Avantaje
Avantajul principal al aparatelor metalice este ca sunt mai rezistente. Acestora li se pot aplica forte mai mari, astfel incat tratamentul poate fi efectuat pentru o perioada mai scurta de timp.
Dezavantaje
Cel mai important dezavantaj consta in faptul ca aparatul ortodontic metalic nu este estetic.
Aparatul ortodontic ceramic
Face parte din categoria aparatelor fixe, avand bracketii din ceramica, la aceeasi culoare cu a dintilor sau chiar transparenta. De asemenea, arcul situat deasupra bracketilor poate avea culoarea dintilor, pentru a se observa cat mai putin.
Avantaje
Este un aparat estetic, fiind putin observabil, fata de cel metalic.
Dezavantaje
Riscul principal al aparatului ceramic il reprezinta spargerea sau dezlipirea bracketilor de pe dinti, deoarece ceramica este mult mai casanta compartic cu metalul. Din acelasi motiv, fortele exercitate asupra dintilor vor fi mai mici, ceea ce duce la prelungirea timpului de tratament. Un alt dezavantaj il reprezinta schimbarea culorii ceramicii, in cazul in care pacientul nu mentine o igiena dentara corespunzatoare.
Aparatul ortodontic de safir
Este asemanator cu cel ceramic, diferenta principala este aceea ca bracketii sunt conceputi din safir. Braketii din safir sunt transparenti, netezi, nu se coloreaza in timp si nu retentioneaza placa bacteriana. Comparativ cu aparatele ceramice sunt mai rezistente si adera mai bine la dinte.
Bineinteles, toate aceste avantaje vin cu un cost mult mai ridicat fata de aparatul ortodontic ceramic.
Aparatul ortodontic lingual/ incognito
Aparatul incognito este un aparat ortodontic fix, cu bracketi metalici. Principala diferenta fata de cel clasic este reprezentat de locul unde acesta este montat si anume: acesta se monteaza pe partea din spate a dintilor astfel incat ofera o estetica suplimentara pacientului (nu este vizibil).
Principalele dezavantaje constau in:
- igienizare dificila
- nu este pretabil oricarui caz clinic
- pretul acestuia este destul de ridicat
- disconfort crescut pentru pacient
Aparatul Invisalign
Acest aparat este unul mobil conceput sa arate asemanator unei gutiere. Pentru alinierea dintilor este necesara inlocuirea gutierelor o data la 2 saptamani. Este un aparat comod si care aproape nu se observa fiind transparent.
Nu este un aparat pretabil pentru toate cazurile clinice. Poate fi purtat atat de adulti cat si de catre adolescenti. Tratamentul poate dura mai mult timp si de asemenea costul este unul crescut.
Pretul unui aparat ortodontic poate varia in functie de aparatul ales, incepand cu 1500 de lei pe arcada, pentru un aparat metalic ajungand pana la 2500 de euro pentru o arcada in cazul aparatului ortodontic Invisalign.