Caria dentara apare in urma distrugerii smaltului dentar avand ca rezultat afectarea ireversibila a dentinei. In urma procesului digestiv din cavitatea bucala, placa microbiana dezvoltata ramane pe suprafata dentara. Aceasta produce acizi care ataca si distrug smaltul dentar.
Exista mai multe stadii de dezvoltare ale cariilor dentare. In faza incipienta, caria nu prezinta simptome. Pe masura ce avanseaza, poate creste in dimensiune iar dintele prezinta sensibilitate la cald, rece sau dulce. Acest lucru se poate manifesta printr-o durere acuta. In cazul in care, ramane netratata, caria dentara poate evolua spre afectarea nervului dentar. In urma afectarii nervului dentar poate aparea abcesul dentar (infectie), inflamatie si durere iar uneori chiar si febra. In stadiile avansate ale cariei, dintele va avea nevoie de tratament de canal sau va fi necesara extractia acestuia.
Care este tratamentul cariei dentare?
In Clinica stomatologica Cubic Dent din Bucuresti, tratamentul cariei dentare se face la cele mai inalte standarde. Acest lucru presupune ca pacientul sa nu resimta nici un fel de durere. Curatarea cariei se face cu anestezie locala si implica:
- curatarea dentinei alterate (caria) si toaletarea cavitatii
- izolarea dintelui astfel incat pe parcursul aplicarii compozitului dintele sa ramana complet uscat
- alegerea culorii materialului potrivit culorii dintelui
- se aplica demineralizantul
- ulterior se aplica bonding-ul (un adeziv specific ce face legatura intre dinte si compozit)
- aplicarea compozitului se face in straturi succesive pentru a obtine o estetica cat mai buna pentru pacient
- finisarea obturatiei
Puteti afla mai multe detalii despre durabilitatea unei obturatii (plombe) din articolul nostru de pe blog.
Cum prevenim aparitia cariei dentare?
Preventia cariei dentare incepe cu mentinerea unei bune igiene orale. Igiena orala adecvata presupune curatarea cavitatii bucale si a tuturor structurilor sale: dinti, gingie inclusiv limba. Aceasta trebuie facuta in mod regulat, de 2 ori pe zi, dimineata si seara. Este necesar sa folositi periuta de dinti manuala sau electrica, periute interdentare cat si ata dentara.
O abordare proactiva este benefica pentru prevenirea tratamentelor stomatologice complexe cat si a costurilor pe care le implica acestea.
Regasiti enumerate mai jos cateva sfaturi practice utile in prevenirea aparitiei cariei dentare
Utilizati pasta de dinti cu fluor
Fluorul este un mineral care ajuta la intarirea smaltului dentar.
Acordati importanta crescuta igienei dentare
Spalati-va corect pe dinti timp de 2 minute de 2 ori pe zi si folositi ata dentara.
Alegeti un regim alimentar cat mai sanatos
Este recomandabil limitarea sau chiar eliminarea alimentelor cu un continut crescut in zaharuri si amidon.
Limitati sau evitati pe cat posibil fumatul
Este demonstrat faptul ca tutunul reprezinta un important factor de risc in favorizarea aparitiei afectiunilor dentare.
Programati vizite regulate la medicul stomatolog
Controalele dentare regulate si igienizarile profesionale (o data la 6 luni) permit atat prevenirea dezvoltării cariilor dentare, cat si diagnosticarea si tratamentul acestora in stadiile incipiente.
In cadrul clinicii stomatologice Cubic Dent situata in sector 2, Bucuresti, medicii nostrii va vor oferi toate informatiile necesare pentru o obtinerea unui zambet cat mai sanatos si natural. Confortul pacientului precum si calitatea serviciilor oferite reprezinta poate cele mai importante valori pentru noi. Asadar, in urma discutiei cu medicul stomatolog vi se prezenta planul de tratament precum si variantele existente in cazul dumneavoastra. Ne asiguram astfel, ca planurile de tratament sunt in deplina transparenta si complet agreate de catre medici si pacienti.