Din ce in ce mai multi romani au nevoie de purtarea unui aparat dentar. O parte dificila consta in alegerea aparatului ortodontic cel mai potrivit pentru tine cat si alegerea medicului specialist ortodont. Vestea buna este ca nu este niciodata prea tarziu pentru a incepe un tratament ortodontic atat timp cat dintii sunt sanatosi. Asadar, indiferent de varsta, fie ca discutam despre adulti sau copii, tratamentul ortodontic poate fi efectuat pentru obtinerea functionalitatii complete a dintilor cat si pentru obtinerea unui avantaj estetic.
Astazi, odata cu dezvoltarea tehnologiei si inovatiei, piata stomatologica ofera diferite tipuri de aparate dentare pe care le vom detalia mai jos.
Aparatele ortodontice clasice
Aparatele dentare clasice exista acum pe piata in 2 variante: metalice sau din ceramica. Cele metalice sunt confectionate din otel inoxidabil de inalta calitate si prezinta un profil mai mic comparativ cu versiunile anterioare. Bracketii sunt lipiti pe suprafata dintilor cu ajutorul cementului si astfel sunt fixati ferm pe pozitie. Bracketii sunt legati intre ei printr-un fir subtire, arcuit confectionat din metal. Prin acest proces se exercita o presiune asupra dintilor pentru a-i muta in pozitia dorita pe arcada.
Aparatele dentare din ceramica actioneaza in acelasi mod ca si cele metalice, dar prezinta avantajul ca sunt mult mai putin vizibile. Astfel, acestea sunt des alese de catre pacientii interesati de obtinerea unui avantaj estetic. Principalul dezavantaj al acestora consta in faptul ca se pot decolora in prezenta anumitor alimente.
Aparatul dentar lingual Incognito
Acesta este similar cu aparatul ortodontic clasic, dar are un mare avantaj: bracketii nu se vad din exterior, fiind aplicati pe suprafata interioara a dintilor. Tratamentul cu aparatul dentar lingual Incognito este personalizat pentru fiecare pacient. Acest lucru inseamna ca bracketii si secventa de arcuri pentru indreptarea dintilor sunt individualizate. Principalele dezavantaje ale acestui aparat pot fi:
- afectarea usoara a vorbirii (pronuntiei) deoarece este fixat pe partea dintilor din fata limbii
- este dificil de curatat de catre pacient
Aparatul dentar Invisalign
Invisalign este un tip nou de aparat ortodontic popular in randul tinerilor si adolescentilor. Acesta a fost dezvoltat sa produca efecte asemanatoare cu aparatele dentare clasice. Aparatul dentar Invisalign este proiectat si realizat prin tehnologie digitala, fiind in totalitate un tratament personalizat. Aliniatorii se proiecteaza pe baza situatiei clinice a fiecarui pacient. Aliniatorii individualizati sunt invizibili, detasabili putand fi scosi de catre pacient atunci cand mananca, bea sau pentru o igienizare corecta. Deplasarea dintilor catre directia dorita se face plin aplicarea unor presiuni usoare exercitate de catre aliniatori, astfel acestia sunt schimbati la fiecare 2 saptamani. Puteti citi mai multe detalii despre acest tip de aparat intr-un articolul dedicat.
Durata tratamentului ortodontic
Acesta variaza de la un pacient la altul, in functie de cazul clinic al fiecaruia. In general, timpul mediu de tratament este intre 18 si 24 luni. Cazurile clinice usoare pot fi tratate chiar si in 6 luni, in timp ce cazurile complexe ce implica interventii chirurgicale la nivelul maxilarului, pot dura si pana la 3 ani.
Asa cum am mentionat si la inceputul articolului, printre avantajele tratamentului ortodontic nu se regaseste doar cel estetic ci si redarea functionalitatii complete a dintilor. Dintii care sunt drepti sunt mult mai usor de curatat si astfel se poate mentine o sanatate orala buna.
Ca orice alt tratament stomatologic, si tratamentul ortodontic poate prezenta unele riscuri prezentate mai jos
- aparitia cariilor dentare in locurile greu de curatat
- resorbtie osoasa in unele cazuri, fara efecte pe termen lung
- aparitia molarilor de minte (se recomanda extractia acestora inainte de inceperea unui tratament ortodontic)
- evolutia bolii parodontale in cazurile in care igiena dentara este deficitara
- durere a articulatiei temporo-mandibulare
Aceste riscuri pot fi reduse spre minim atunci cand exista o planificare si cooperare corespunzatoare intre medic si pacient.
Decizia cu privire la alegerea tratamentului ortodontic trebuie facuta intotdeauna in urma consultatiei medicului specialist ortodont. Acesta are pregatirea si expertiza necesara pentru diagnosticarea si tratarea afectiunilor dentare (aliniere incorecta a dintilor, muscaturi incorecte-malocluzii). La clinica stomatologica Cubic Dent, medicul nostru specialist ortodont va ofera, intr-un mod transparent, toate informatiile utile pentru tratamentul dumneavoastra ortodontic (optiuni, costuri precum si durata de tratament).