Ce trebuie sa stim despre protezele dentare mobile?
Lipsa dintilor creaza o stare de disconfort atat din punct de vedere social cat si in ceea ce priveste sanatatea intregului organism. Pierderea progresiva a dintilor duce la probleme ca:
- afectarea vorbirii (pronuntiei cuvintelor)
- probleme de ordin estetic
- probleme psihosociale
- alimentele nu pot fi mestecate corespunzator, ceea ce are ca rezultat final aparitia afectiunilor digestive
Protezarea pacientului edentat total sau partial se poate face prin proteze dentare mobile. Aceasta este o solutie in cazul in care protezarea fixa nu se poate face din cauza unor boli asociate sau din cauza resurselor financiare. Este bine de stiut ca pe piata exista si varianta protezarii fixe (prin implant dentar) pentru pacientii edentati total, dar acest articol nu acopera acest aspect.
Daca doresti sa descoperi mai multe despre implanturile dentare, avantaje si dezavantaje, cat costa un implant dentar in 2019 poti accesa articolele aici. De asemenea, poti vedea si afla mai multe despre cazuri clinice de inserare a implanturilor dentare si despre sansa lor de reusita.
Protezele mobile pot fi confectionate fie din acrilat (partial acrilice), fie din biodentaplast. Dintii montati pe proteza pot fi confectionati din: acrilat, compozit sau ceramica. In ceea ce priveste dintii din ceramica montati pe proteza, greutatea acestora poate desprinde proteza de pe campul protetic, oferind o stabilitate nefavorabila.
- Avantajele protezei acrilice consta in proces de realizare simplu, de aici si costul redus. Afla mai multe despre pretul detaliat al unei proteze dentare mobile aici. Principalul dezavantaj este acela ca materialul acrilic este casabil ceea ce duce frecvent la fracturi (rupturi) ale protezei.
Etapizarea tratamentului protetic
Realizarea protezelor dentare mobile poate dura chiar si cateva luni de la prima vizita in cabinetul stomatologic, in cazul in care este necesara inlaturarea dintilor bolnavi si refacerea gingiilor (aproximativ 3 luni). In cazul in care pacientul se prezinta in cabinet fara dinti, realizarea protezarii mobile se efectueaza mullt mai repede (cateva saptamani). In aceasta situatie se pot incepe deja demersurile de amprentare pentru viitoarele proteze mobile. In cazul pacientilor care necesita extractii de resturi radiculare sau dinti parodontotici, amprentarea pentru proteze se va face dupa vindecarea gingiilor (2 saptamani).
Ce inseamna purtarea unei proteze mobile?
Inainte de luarea deciziei de a fi purtator de proteze mobile, discutati cu medicul dumneavoastra stomatolog pentru a intelege ce inseamna asta.
Pentru maxilarul superior proteza se intinde pana la limita dintre palatul dur cu palatul moale, pentru a se produce succiunea, astfel aceasta va sta fixa in timpul vorbirii si masticatiei. De asemenea, pacientul trebuie sa stie ca pentru a se obisnui cu proteza trebuie sa prezinte o vointa suplimentara pentru a o purta. La inceput pacientul nu va simti gustul mancarii, va avea senzatia de corp strain si nu va putea sa vorbeasca repede.
Dupa aplicarea protezei, vor mai fi necesare alte vizite in cabinet pentru retusul acesteia (ajustari). In aceste sedinte se vor scurta marginile care deranjeaza pentru o complianta crescuta.
Despre proteza mandibulara, toate cazurile clinice ne arata ca pacientii se vor obisnui mai greu cu aceasta, deoarece in cele mai multe cazuri, osul mandibular se retrage mai mult in timp decat cel maxilar. In acest fel, stabilitatea protezei va fi una mai scazuta decat cea pentru maxilarul superior.
In cazul pacientilor edentati partial, care mai prezinta dinti la nivelul arcadelor, se vor alege protezele partiale mobile. Acestea prezinta avantajul de ancorare pe dintii restanti. Stabilitatea lor este mult mai buna fata de cele totale.
Este extrem de important ca pacientii purtatori de proteze mobilizabile sa le igienizeze corect astfel:
- spalarea protezelor se face cu o perie
- protezele nu se spala cu pasta de dinti
- se recomanda pastrarea in apa cu pastile speciale pentru a le dezinfecta
Pentru o mai buna stabilitate, pentru a evita patrunderea alimentelor sub proteza si pentru un confort sporit al pacientilor, se pot aplica creme adezive bine cunoscute pe piata.
In loc de concluzii
Este evidenta recomandarea medicilor dentisti de a efectua controale stomatologice periodice pentru a nu ajunge in situatia protezarii mobile. Atunci cand discutam despre pacientii de varsta a treia, o proteza dentara clasica reprezinta o solutie durabila fara un cost foarte ridicat. Daca aceasta este realizata din materiale de calitate, intr-un mod profesionist si ingrijita corespunzator poate fi folosita chiar si 10 ani. In clinica stomatologica Cubic Dent din Sector 2, Bucuresti, vei primi toate informatiile necesare pentru a efectua tratamentul protezarii mobile, acolo unde este necesar. Viziteaza-ne pentru a te convinge de seriozitatea si profesionalismul medicilor nostrii.