Istoria implanturilor dentare incepe in Egiptului antic cand pietre sau parti din scoici erau introduce in osul maxilar pentru a inlocui dintii pierduti. Istoria moderna a implanturilor dentare incepe in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial cand Dr. Norman Goldberg insera primul implant fabricat din metal folosit pentru restituirea altor parti ale corpului. In 1948 impreuna cu Dr.Aaron Gershkoff, produc primul implant dentar de succes.
Implanturile dentare sunt concepute sa aiba stabilitate mecanica primara si sa fie biocompatibile cu osul uman pentru a putea dezvolta in timp osteointegrarea acestora.
In cazul pacientilor sanatosi, rata de succes a implantului este intre 90-95% pentru 10 ani. Riscul de esec creste in cazul pacientilor fumatori, asocierea bolilor endocrine, osteoporoza, boli cardiovasculare,etc.
Pierderea unui dinte este o problema des intalnita, cu precadere pentru adultii cu varsta intre 35-45 ani (peste 70%). Pentru protezarea spatiului edentat, metoda de electie o reprezinta inserarea unui implant dentar, astfel dintii de langa spatiul edentat nu trebuie slefuiti, ca atunci cand se opteaza pentru o protezare printr-o punte dentara.
Implanturile dentare ofera stabilitate si confort, fiind varianta care se apropie cel mai mult de un dinte natural
Etapele unui implant dentar
Inserarea implantului si protezarea lui implica mai multe etape:
- inserarea implantului (surubul)
- dupa 4 luni de la inserare implantul este descoperit si se aplica o capa de vindecare
- dupa o saptamana de la aplicarea capei de vindecare, se ia amprenta cu bontul de transfer
- este comandat bontul protetic si trimis in laboratorul de tehnica dentara unde este slefuit iar apoi se fac probele pentru coroana dentara
Implanturile dentare sunt intr-o continua dezvoltare, designul, materialul din care sunt concepute si tehnologia prin care sunt fabricate evoluand in ultimii ani astfel incat rata de succes de mentinere a acestora pe arcada sa creasca tot mai mult.