Tratamentul oricărei afecțiuni din zona buco-maxilo faciala are în principal rolul de prevenire a acesteia. Profilaxia primară a bolii parodontale constă în igienizarea efectuata de pacient pentru a împiedica stagnarea florei patogene ce duce la fenomene inflamatorii. Profilaxia secundară presupune intervenția medicului asupra formelor incipiente de afectare parodontală.
Profilaxia terțiară are ca scop împiedicarea apariției recidivelor post-tratament în forme manifestare de afectare parodontală.
Etapele tratamentului
În momentul prezentării pacientului în cabinetul de medicină dentară, începe faza inițială a tratamentului prin realizarea unei anamneze complete și minuțioase, urmărind atât o patologie generala, cât și istoricul patologic oral. Dacă pacientul se prezintă în regim de urgență, trebuie tratată mai întâi urgența. Pacientului trebuie să i se explice planul de tratament și metodele de igienizare individualizate după necesitate (adaptarea tehnicii de periaj, tipul de perie pe care să o utilizeze, a pastei de dinți după conținut și mijloacelor auxiliare de igienizare – ața dentară, periuțe interdentare, superfloss, stimulator gingival, dușuri bucale, apă de gură).
Se realizezează anestezia de contact pentru confortul pacientului.
Igienizarea are drept țintă îndepărtarea factorilor bacterieni (alături de produșii lor, de detritusul organic și cement necrozat) și iritativ (tartru). Între manoperele de igienizare , se vor efectua clătiri cu substanțe antiseptic (clorhexidină 0,12-0,2 %, sanguinarină, clorbutanol).
Timpii igienizării cuprind
- Detartrajul supragingival și subgingival
- Soluția de clorură de zinc 30% este utilizată în desființarea microulcerațiilor prin cauterizarea chimică
- Periaj rotativ cu paste profilactice
- Cu ajutorul gumelor, benzilor abrazive și air-flow cu bicarbonat de sodiu se efectuează netezirea și șlefuirea fină a suprafețelor interdentare
Tratamentul definitiv va fi realizat odată cu reducerea completă a fenomenelor inflamatorii, în cadrul etapei de restaurare protetică.
De aceste etape de tratament beneficiază toți pacienții parodontopați, indiferent de stadiul afectării țesuturilor parodontale, atât în gingivite, cât și în parodontite.
În tratamentul parodontitelor, se continuă tratamentul antimicrobian cu aplicarea unor paste antibiotice la nivelul șanțului și mucoasei gingivale. Pacienților li se poate recomanda continuarea tratamentului antimicrobian la domiciliu, prin aplicarea colutoriilor complexe (acestea conțin antibiotic, chimiterapic, antiinflamator, antihistaminic, antifungic și vehicul).
În anumite situații clinice, se va recomanda completarea tratamentului antibiotic local cu cel sistemic, individualizat de la caz la caz:
- Afecțiuni parodontale acute însoțite de manifestări febrile
- Parodontite distrofice
- Parodontite recidivante
- Abcese parodontale marginale
- Parodontite agresive
- Parodontite marginale cronice rebele la tratament local.
În faza secundară a tratamentului pacienților parodontopați, se va realiza corectarea morfofuncțională prin proceduri chirurgicale și de reechilibrare ocluzală.
Procedurile de bază în chirurgia parodontală sunt
- chiuretajul gingival
- chiuretajul subgingival
- gingivectomia- se realizează la nivelul gingiei hiperplazice și pungilor false sau adevarate, în zona dinților laterali din considerente estetice. Protecția plăgii se realizează cu ciment chirrurgical
- operațiile cu lambou
- osteotomii și osteoplastii
- grefe osoase autogene, heterogene sau aloplastice
- regenerarea tisulară ghidată, prin adiție de membrane resorbabile sau neresorbabile
Antibiotice utilizate pe cale generală în boala parodontală
Din spectrul larg al antibioticelor, un număr redus a fost supus testelor asupra eficacității în tratamentul afectării parodontale. Antibioticele cel mai des utilizate în tratamentul sistemic includ tetraciclina, metronidazolul, penicilinele, amoxiciclina, augmentinul, clindamicina, ciprofloxicina, azitromicina.
Antibiotice utilizate pe cale locală în boala parodontală
Pasta TM este un preparat oficinal, ce conține tetraciclină 3 grame, metronidazol 3 grame și 94 grame de vehicul (glicerină, dacă se urmărește o consistență fluidă, pentru meșe gingivale sau instilații, sau vaselină, pentru aplicarea locală cu ajutorul sondei cu vârful bont sau spatulei bucale).
În orice boală ce prezintă semne de inflamație a parodonțiului marginal, se pot prescrie, pentru uz la domiciliu, colutorii complexe. Acestea sunt preparate oficinale, pe bază de antibiotice, însă conțin și alte substanțe, cu rol în tratarea inflamației, reepitelizare, prevenirea alergiilor și a infecțiilor fungice. Acesta se depozitează la temperaturi scăzute, pentru păstrarea proprietăților substanțelor active. Înainte de aplicare, pacientul va efectua periajul dentar și clătirea cu substanțe antiseptice.
Pentru administrare, se utilizează o compresă sterilă impregnată cu colutoriu. Se realizează un masaj gingival, prin mișcări circulare sau prin tracțiuni dinspre apical spre coronar, timp de 5 minute. Pacientul nu bea , nu clătește și nu mănâncă o jumătate de oră. În mod normal, dacă pacientului i se prescrie antibiotic pe cale generală, nu i se prescrie si colutoriu.